Jakie są rodzaje alkoholi?

lip 30, 2020 | Fakty i Statystyki

Jeżeli chcesz dowiedzieć się czym jest napój alkoholowy w Polsce oraz gdzie alkohol powstał po raz pierwszy na podstawie udokumentowanych źródeł przeczytaj artykuł Czym jest alkohol? Definicja i pochodzenie. 

 

Człowiek może spożywać wyłącznie alkohol etylowy

 

Jedynym rodzajem alkoholu, jaki ludzie mogą pić jest etanol, pozostałe używamy do czyszczenia i produkcji.

Na przykład metanol (lub alkohol metylowy) jest składnikiem paliwa do samochodów i łodzi. Służy również do produkcji płynu niezamarzającego, zmywacza do lakieru, płynu do wycieraczek i wielu innych produktów. Izopropanol (lub alkohol izopropylowy) to nazwa chemiczna alkoholu, którego używamy do czyszczenia i dezynfekcji.

Zarówno metanol, jak i izopropanol są trujące dla ludzi, ponieważ nasze ciała metabolizują je jako substancje toksyczne, które powodują niewydolność wątroby. Picie nawet niewielkiej ilości metanolu lub izopropanolu może być śmiertelne.

 

Różne rodzaje napojów alkoholowych według zawartości alkoholu

 

Istnieje wiele różnych rodzajów napojów alkoholowych, a niektóre z nich zawierają więcej alkoholu niż inne. Rodzaje napojów alkoholowych o wyższym stężeniu alkoholu są w stanie szybciej i do tego w mniejszych dawkach wywoływać upojenie i zatrucie alkoholowe. Napoje alkoholowe można podzielić na 3 grupy:

  • koktajle,
  • alkohole nisko i średnioprocentowe,
  • alkohole wysokoprocentowe.

 

Koktajl to napój alkoholowy uzyskiwany przez połączenie różnych rodzajów trunków, płynów niebędących alkoholem, dodatków w postaci specyficznych przypraw i substancji barwnikowych. Do grupy alkoholi średnio i niskoprocentowych zalicza się wina, miody pitne i piwa. Alkohole wysokoprocentowe, których definicję można znaleźć w Ustawie o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych z dnia 18 października 2006 r., Są to napoje o alkoholu obejmującej minimum 15% obj. Alkoholem wysokoprocentowym zatem są spirytusy, wódki i inne trunki zawierające destylowany alkohol.

 

Alkohol destylowany i niedestylowany

 

Istnieją dwie kategorie napojów alkoholowych: destylowane i niedestylowane.

Napoje niedestylowane nazywane są również napojami fermentowanymi. Fermentacja to proces, w którym bakterie lub drożdże chemicznie przekształcają cukier w etanol. Wino i piwo to fermentowane, niedestylowane napoje alkoholowe. Winiarnie fermentują winogrona do produkcji wina, a browary fermentują jęczmień, pszenicę i inne zboża do produkcji piwa.

Destylacja to proces, który następuje po fermentacji. Proces przekształca sfermentowaną substancję w substancję o jeszcze wyższym stężeniu alkoholu. Destylacja koncentruje alkohol poprzez oddzielenie go od wody i innych składników sfermentowanej substancji. Alkohole i wyroby spirytusowe to destylowane napoje alkoholowe. Zawierają więcej alkoholu niż napoje niedestylowane.

 

Napoje niedestylowane

 

Piwo
Standardowe piwo, czy to lager, czy ale, ma od 4% do 6% alkoholu, chociaż niektóre piwa mają wyższą lub niższą zawartość alkoholu. Na przykład „piwa lekkie” mają tylko od 2% do 4% alkoholu, podczas gdy „likiery słodowe” mają od 6% do 8% vol.

Wino
Wino standardowe ma mniej niż 14% alkoholu. Szampan, najbardziej znane wino musujące, ma stężenie alkoholu od około 10% do 12%. Niektóre wina są „wzmacniane” alkoholem destylowanym. Przykładami win wzmocnionych są Port, Madeira, Marsala, Vermouth, and Sherry. Zwykle mają około 20% alkoholu.

Cydr
Cydr to sfermentowany sok jabłkowy. Zwykle ma około 5% vol.

Miód pitny
Miód pitny, mieszanka wody i sfermentowanego miodu, ma od 10% do 14% vol.

Wzgląd
Sake, dobrze znany japoński napój ze sfermentowanego ryżu, zawiera od 14% do 20% alkoholu.

 

Napoje destylowane (likiery i spirytusy)

 

Gin
Gin to spirytus z jagód jałowca. Może mieć od 35% do 55% vol.

Brandy
Brandy to wino destylowane. Stężenie alkoholu w brandy waha się od 35% do 60%. Na przykład Koniak, ma 40% alkoholu.

Whisky
Whisky to spirytus wytwarzany ze sfermentowanych zbóż, zawiera od 40% do 50% vol.

Rum
Rum, napój destylowany ze sfermentowanej trzciny cukrowej lub melasy, ma typowe stężenie alkoholu 40%.

Tequila
Głównym składnikiem tequili jest meksykańska agawa. Stężenie alkoholu w tequili wynosi zazwyczaj około 40% vol.

Wódka
Wódka, trunek wytwarzany zwykle ze sfermentowanych ziaren i ziemniaków, ma standardowe stężenie alkoholu 40% vol.

Absynt
Absynt to spirytus wytwarzany z różnych liści i ziół. Niektóre formy absyntu mają około 40% vol, podczas gdy inne mają aż 90%.

 

Przytoczone źródła

  1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Napoj_alkoholowy
  2. https://www.alcoholrehabguide.org/alcohol/types/
  3. https://craftybartending.com/types-of-alcohol/

 

***Disclaimer*** Celem bloga jest popularyzacja wiedzy na tematy związane z nadużywaniem alkoholu. Autor bloga nie odpowiada za treści bloga w jakimkolwiek zakresie, a w szczególności za jakąkolwiek szkodę wyrządzoną zastosowaniem, lub brakiem zastosowania się do tej treści. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany tekstów oraz poglądów wyrażonych na blogu. Wszystkie treści na blogu mają charakter wyłącznie informacyjny, żadna zawartość tej witryny nie powinna być nigdy wykorzystywana jako substytut bezpośredniej porady medycznej od lekarza lub innego wykwalifikowanego klinicysty.