Jak alkohol wpływa na nasz organizm? (3/3)

sie 9, 2020 | Wpływ Alkoholu Na Zdrowie i Życie

 

Alkohol wpływa na fizyczne i psychiczne zdrowie ludzi na wiele sposobów.

Przewlekłe spożywanie alkoholu w dużych ilościach może spowodować następujące konsekwencje:

  • wystąpienie ostrego zatrucia alkoholem
  • przyczyna raka ust, gardła, krtani, przełyku, wątroby, odbytnicy, piersi
  • spowodować gwałtowną śmierć z powodu urazu, lub niewydolności organizmu
  • popełnienie samobójstwa (alkohol jest silnym depresantem)
  • duże obciążenie psychicznego poprzez dodatkowy stres
  • niezamierzone obrażenia w wyniku upadków, oparzeń, wypadków drogowych, napad czy utonięcia.

 

Z uwagi na obszerną ilość wiedzy materiał zostanie podzielony na trzy wpisy:

 

  • część 1
    • krew i układ odpornościowy
    • kości i mięśnie
    • mózg i układ nerwowy
    • piersi (u kobiet)
    • oczy
  • część 2
    • serce i ciśnienie krwi
    • jelita
    • nerki i równowaga płynów
    • wątroba
    • płuca
    • zdrowie psychiczne
  • część 3
    • usta i gardło
    • trzustka i trawienie cukru
    • układ seksualny i rozrodczy – mężczyźni i kobiety
    • skóra i tłuszcz
    • żołądek i przewód pokarmowy (przełyk).

 

 

Część 3/3

 

Usta i gardło

 

Natychmiastowe skutki spożycia alkoholu

Bycie pijanym może mieć różne skutki na mowę, np jako uczynienie ludzi bardziej przyjaznymi, rozmownymi, pozbawionymi rezerw, zrelaksowanymi lub kłótliwymi. Rosnące ilości alkoholu mogą spowodować agresywność, aspołeczność, złość, bełkot i zdezorientowaną mowę.

Długotrwałe skutki spożywania alkoholu

Alkohol jest substancją rakotwórczą, regularne spożywanie zwiększa ryzyko raka ust, gardła i krtani. Picie około 50g czystego alkoholu dziennie (pięć standardowych drinków) zwiększa ryzyko nowotworów dwa do trzech razy w porównaniu z osobą niepijącą. W przypadku osób palących ryzyko to jest zwiększone znacznie więcej. Picie większej ilości alkoholu zwiększa ryzyko raka, a zmniejszenie ilości bądź całkowite zaprzestanie zmniejsza ryzyko raka.

 

Trzustka i trawienie cukru

Natychmiastowe skutki spożycia alkoholu

Jednorazowe intensywne spożywanie alkoholu może prowadzić do niebezpiecznie niskiego poziom cukru we krwi (hipoglikemia), co może powodować objawy drżenia, pocenia się, zawrotów głowy, niewyraźne widzenie i, jeśli nie jest leczone, uszkodzenie mózgu.

Długotrwałe skutki spożywania alkoholu

Trzustka to gruczoł wydzielający enzymy trawienne oraz uwalnia insulinę, która reguluje poziom cukru w krwi. Przewlekłe nadużywanie alkoholu może powodować:

  • ostre zapalenie trzustki (nagłe zapalenie i uszkodzenie trzustki które ustępuje w ciągu kilku dni)
  • przewlekłe zapalenie trzustki (zapalenie trzustki, które nie goi się i pogarsza się w czasie).

Ostre zapalenie trzustki zazwyczaj wywołuje bóle brzucha i pleców, nudności i gorączkę, które mogą wystąpić kilka godzin, aż do dwóch dni po wypiciu alkoholu. U 20-30% ludzi ostre zapalenie trzustki to ciężki, zagrażający życiu stan, który wymaga leczenie szpitalnego.

Przewlekłe zapalenie trzustki występuje zwykle u osób w wieku 30 lat do 40 lat i może powodować bóle brzucha, utratę wagi, cukrzycę, niedożywienie i tłuste wypróżnienia (trzustka pomaga w trawieniu tłuszczu, a gdy trzustka jest uszkodzona, zamiast wydalania tłuszczy z jelit są one wchłaniane do organizmu). Ryzyko ostrego i przewlekłego zapalenia trzustki nasila się wraz ze spożyciem alkoholu.

 

Zdrowie seksualne – mężczyźni

 

Natychmiastowe skutki spożycia alkoholu

Bycie pijanym zwiększa ryzyko niebezpieczeństwa seksu (bez prezerwatywy), uprawianie seksu, którego później się żałuje oraz zwiększa ryzyko infekcji.

Długotrwałe skutki spożywania alkoholu

Przewlekłe nadużywanie alkoholu wpływa na poziom testosteronu w wyniku czego może prowadzić do impotencji, utraty przytomności, popędu płciowego i zmniejszonej płodność.

 

Zdrowie seksualne – kobiety

Natychmiastowe skutki spożycia alkoholu

Bycie pijanym zwiększa ryzyko niebezpieczeństwa seksu (bez prezerwatywy), uprawianie seksu, którego później się żałuje, bycie ofiarą napaści seksualnej, zwiększa ryzyko infekcji oraz nieplanowanej ciąży.

Długotrwałe skutki spożywania alkoholu

Przewlekłe nadużywanie alkoholu może prowadzić do zmniejszenia płodności, może powodować obfite, nieregularne bądź nawet ustanie miesiączki. Spożywanie alkoholu w ciąży zwiększa ryzyko poronienia, obniża wagę dziecka oraz jest przyczyną martwych bądź przedwczesnych porodów. Może również powodować znaczące nieprawidłowości u nienarodzonego dziecka.

 

Skóra i tłuszcz

Natychmiastowe skutki spożycia alkoholu

Ostre nadużywanie alkoholu może prowadzić do zaczerwienienia skóry oraz pojawienie się chorób skóry, takich jak trądzik różowaty (przewlekła wysypka na twarzy).

Długotrwałe skutki spożywania alkoholu

Przewlekłe nadużywanie alkoholu w połączeniu z chorobą i niewydolnością wątroby, może również powodować zażółcenie skóra, zmniejszone owłosienie ciała i pajączki. Alkohol to napój wysokokaloryczny. Jeden standardowy drink (100 ml wina, 30 ml spirytusu lub 280 ml standardowego piwa) zawiera ok. 290 kJ, czyli blisko połowę energii puszki napoju gazowanego. Alkohol jest także środkiem pobudzającym apetyt przez co jemy więcej, gdy spożywamy alkohol. Osoby przewlekle pijące mogą być jednak „niedożywione” ponieważ alkohol ma małą wartość odżywczą, natomiast jako napój wysokokaloryczny zapycha żołądek.

 

Żołądek i przewód pokarmowy (przełyk)

Natychmiastowe skutki spożycia alkoholu

Bycie pijanym może prowadzić do nudności, wymiotów / biegunki (oraz finalnie do odwodnienia), zgagi i ostrego zapalenie żołądka (zapalenie błony śluzowej żołądka, które powoduje ból brzucha, nudności, utratę apetytu i niestrawności). Wdychanie wymiotów z kolei może prowadzić do zapalenia oskrzeli lub płuc. Wymioty mogą blokować drogi oddechowe i tchawicę co może doprowadzić nawet do uduszenia i śmierci. Uporczywe wymioty i nudności po intensywnym piciu mogą doprowadzić do pęknięcia błony śluzowej (zespół Mallory’ego-Weissa), około 40% chorych to osoby nadużywające alkohol.

Długotrwałe skutki spożywania alkoholu

Długotrwałe spożywanie alkoholu może powodować raka przełyku (picie 50g alkoholu dziennie, czyli pięć standardowych drinków podwaja ryzyko w porównaniu z osoba niepijącą). Ryzyko jest znacznie wyższe u osób pijących alkohol, u których występuje również niedobór enzymów trawiennych alkoholu w wątrobie (populacje wschodnioazjatyckie). Ryzyko jest również zwiększone u palaczy. Przewlekłe intensywne picie może również prowadzić do przewlekłego zapalenia żołądka. W przypadkach zaawansowanej choroby wątroby żyły żołądka i przełyku mogą puchnąć aby finalnie nawet pęknąć, powodując zagrażające życiu krwawienie.

 

Przytoczone źródła

  1. Centers for Disease Control and Prevention. (2010). Alcohol and public health: Frequently asked questions. 2010. From http://www.cdc.gov/alcohol/faqs.htm.
  2. Alcohol. (2008). In C. Kuhn, S. Swartzwelder & W. Wilson (Eds.), Buzzed: The straight facts about the most used and abused drugs from alcohol to ecstasy (3rd ed., pp. 33–61). New York: WW Norton.
  3. Roehrs, T., & Roth, T. (2001). Sleep, sleepiness and alcohol use. Alcohol Research & Health, 25(2), 101–109.
  4. Brust, J. C. M. (2005). Alcoholism. In L. P. Rowland (Ed.), Merritt’s neurology (11th ed.). Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins.
  5. Vonghia, L., Leggio, L., Ferrulli, A., Bertini, M., Gasbarrini, G., Addolorato, G., et al. (2008). Acute alcohol intoxication. European Journal of Internal Medicine, 19(8), 561–567.
  6. Lohr, R. H. (2005). Acute alcohol intoxication and alcohol withdrawal. In R. M. Wachter, L. Goldman & H. Hollander (Eds.), Hospital medicine (2nd ed.). Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins.
  7. Zakhari, S. (2006). Overview: How is alcohol metabolized by the body? Alcohol Research & Health, 29(4), 245–254.
  8. Schuckit, M. A. (2005). Alcohol-related disorders. In B. J. Sadock & V. A. Sadock (Eds.), Kaplan and Sadock’s comprehensive textbook of psychiatry (7th ed.). Philadephia: Lippincott Williams & Wilkins.
  9. Rehm, J., Baliunas, D., Borges, G. L., Graham, K., Irving, H., Kehoe, T., et al. (2010). The relation between different dimensions of alcohol consumption and burden of disease: An overview. Addiction, 105(5), 817–843.
  10. Baan, R., Straif, K., Grosse, Y., Secretan, B., Ghissassi, F. E., Bouvard, V., et al. (2007). Carcinogenicity of alcoholic beverages. The Lancet Oncology, 8(4), 292–293.
  11. Connor, J., Broad, J., Jackson, R., Vander Hoorn, S., & Rehm, J. (2005). The burden of death, disease and disability due to alcohol in New Zealand. New Zealand Medical Journal, 118(1213).
  12. Rehm, J., Mathers, C., Popova, S., Thavorncharoensap, M., Teerawattananon, Y., & Patra, J. (2009). Global burden of disease and injury and economic cost attributable to alcohol use and alcohol-use disorders. The Lancet, 373(9682), 2223–2233.
  13. Fingerhood, M. I. (2007). Alcoholism and associated problems. In N. H. Fiebach, L. R. Barker, J. R. Burton & P. D. Zieve (Eds.), Principles of ambulatory medicine (7th ed.). Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins.
  14. Molina, P. E., Happel, K. I., Zhang, P., Kolls, J. K., & Nelson, S. (2010). Focus on: Alcohol and the immune system. Alcohol Research & Health, 33(1–2), 97–108.
  15. Desai, N. G., Nawamongkolwattana, B., Ranaweera, S., Shrestha, D. M., & Sobhan, M. A. (2003). Prevention of harm from alcohol use: Get high on life without alcohol. New Delhi: Regional Office for South-East Asia, World Health Organization.
  16. Rehm, J. (2003). The relationship of average volume of alcohol consumption and patterns of drinking to burden of disease: An overview. Addiction, 98(9), 1209–1228.

 

***Disclaimer*** Celem bloga jest popularyzacja wiedzy na tematy związane z nadużywaniem alkoholu. Autor bloga nie odpowiada za treści bloga w jakimkolwiek zakresie, a w szczególności za jakąkolwiek szkodę wyrządzoną zastosowaniem, lub brakiem zastosowania się do tej treści. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany tekstów oraz poglądów wyrażonych na blogu. Wszystkie treści na blogu mają charakter wyłącznie informacyjny, żadna zawartość tej witryny nie powinna być nigdy wykorzystywana jako substytut bezpośredniej porady medycznej od lekarza lub innego wykwalifikowanego klinicysty.