Czy Twoja twarz robi się czerwona, gdy pijesz? Oto dlaczego

wrz 11, 2022 | Fakty i Statystyki, Porady i Wskazówki

Jeśli twoja twarz robi się czerwona po kilku kieliszkach wina, nie jesteś sam. Wiele osób doświadcza zaczerwienienia twarzy po spożyciu alkoholu. W większości przypadków zaczerwienienie ma miejsce, ponieważ masz problemy z całkowitym trawieniem alkoholu.

 

Osoby, które piją za dużo mogą mieć wadliwą wersję genu dehydrogenazy aldehydowej 2 (ALDH2). ALDH2 to enzym w organizmie, który pomaga w rozkładaniu substancji zawartej w alkoholu zwanej aldehydem octowym. Zbyt dużo aldehydu octowego może powodować zaczerwienienie twarzy i inne objawy.

 

 

Kto jest podatny na czerwoną twarz?

 

Naukowcy szacują, że na całym świecie jest co najmniej 540 milionów osób z niedoborem ALDH2. To około 8 procent populacji. Ludzie pochodzenia japońskiego, chińskiego i koreańskiego są bardziej narażeni na reakcję na alkohol. Co najmniej 36 procent, a być może nawet 70 procent mieszkańców Azji Wschodniej doświadcza zaczerwienienia twarzy w odpowiedzi na picie alkoholu.

 

W rzeczywistości zjawisko zaczerwienienia twarzy jest powszechnie określane jako „azjatycki rumień” lub „azjatycki blask”. Niektóre badania wykazały również, że osoby pochodzenia żydowskiego mogą być bardziej narażone na mutację ALDH2. Nie wiadomo, dlaczego niektóre populacje są bardziej narażone na ten problem, ale jest to genetyczne i może być przekazywane przez jednego lub oboje rodziców.

 

 

Powód zaczerwienia

 

ALDH2 normalnie działa na rozkład aldehydu octowego. Kiedy zmiana genetyczna wpływa na ten enzym, nie wykonuje on swojej pracy. Niedobór ALDH2 powoduje, że w twoim ciele gromadzi się więcej aldehydu octowego. Zbyt dużo aldehydu octowego może spowodować nietolerancję alkoholu. Zaczerwienienie to jeden z objawów, ale osoby z tym schorzeniem mogą również doświadczyć

  • szybkie bicie serca
  • ból głowy
  • mdłości
  • wymioty

 

 

Czy to jest niebezpieczne?

 

 

Naukowcy przyjrzeli się 1763 koreańskim mężczyznom i odkryli, że Ci, którzy pili więcej niż cztery napoje alkoholowe tygodniowo, mieli większe ryzyko rozwoju wysokiego ciśnienia krwi w porównaniu z tymi, którzy w ogóle nie pili. Wysokie ciśnienie krwi może zwiększyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

 

Przegląd z 2017 z 10 różnych badań wykazał, że reakcja zaczerwienienia twarzy na alkohol wiązała się z wyższym ryzykiem zachorowania na raka, zwłaszcza raka przełyku, u mężczyzn w Azji Wschodniej. Nie było to związane z ryzykiem raka wśród kobiet. Niektórzy lekarze uważają, że efekt zaczerwienienia może być pomocny w identyfikacji osób zagrożonych tymi chorobami.

 

Czy mogę temu zapobiec?

 

Jedynym sposobem zapobiegania piciu zaczerwienienia twarzy jest unikanie lub ograniczanie spożycia alkoholu. To może być dobry pomysł, nawet jeśli nie masz problemu z zaczerwienieniem. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) alkohol odpowiada za ponad 5 procent zaufanych źródeł zgonów na całym świecie. WHO twierdzi, że alkohol jest „czynnikiem przyczynowym” w ponad 200 chorobach i urazach.

 

Zbyt dużo alkoholu może zwiększyć ryzyko rozwoju wielu problemów medycznych, w tym:

 

  • choroba wątroby
  • niektóre nowotwory
  • wysokie ciśnienie krwi
  • choroba serca lub udar mózgu
  • problemy z pamięcią
  • problemy trawienne
  • uzależnienie od alkoholu

 

 

Najważniejsze!

 

Zaczerwienienie twarzy podczas picia jest zwykle spowodowane niedoborem ALDH2, co może powodować, że spożywanie alkoholu będzie bardziej szkodliwe dla zdrowia. Osoby pochodzenia azjatyckiego i żydowskiego są bardziej narażone na ten problem.

 

Chociaż zabiegi mogą ukryć zaczerwienienie, maskują tylko twoje objawy. Jeśli podczas picia wystąpi zaczerwienienie twarzy, należy spróbować ograniczyć lub unikać spożywania alkoholu. Porozmawiaj z lekarzem, jeśli uważasz, że możesz mieć niedobór ALDH2. Dostępne są testy potwierdzające, że masz zmieniony gen.

 

 

Przytoczone źródła

  • Alcohol. (2018). who.int/news-room/fact-sheets/detail/alcohol
  • Brooks, PJ, et al. (2009). The alcohol flushing response: An unrecognized risk factor for esophageal cancer from alcohol consumption. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2659709/
  • Dietary guidelines for Americans, 2020-2025. (2020). Face turns red after drinking. (n.d.) dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2021-03/Dietary_Guidelines_for_Americans-2020-2025.pdfhttps://goaskalice.columbia.edu/answered-questions/face-turns-red-after-drinking
  • Facial flushing is a sign of 'alcohol intolerance.’ (2013). nhs.uk/news/food-and-diet/facial-flushing-is-a-sign-of-alcohol-intolerance/
  • Fact sheets – alcohol use and your health. (n.d.) cdc.gov/alcohol/fact-sheets/alcohol-use.htm
  • How do I treat flushing and facial redness? (2017). rosaceahelp.ca/take-action/action-article-1/
  • Jung, J-G, et al. (2013). Hypertension associated with alcohol consumption based on the facial flushing reaction to drinking. doi.org/10.1111/acer.12302
  • Rosacea treatment: How to treat the redness. (n.d.) aad.org/public/diseases/acne-and-rosacea/rosacea/how-to-treat-the-redness
  • Treatment of Asian flushing syndrome with topical alpha agonists. (2018). https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03497442  Zhang J (2017). Facial flushing after alcohol consumption and the risk of cancer: A meta-analysis.doi.org/10.1097/MD.0000000000006506


***Disclaimer*** Celem bloga jest popularyzacja wiedzy na tematy związane z nadużywaniem alkoholu. Autor bloga nie odpowiada za treści bloga w jakimkolwiek zakresie, a w szczególności za jakąkolwiek szkodę wyrządzoną zastosowaniem, lub brakiem zastosowania się do tej treści. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany tekstów oraz poglądów wyrażonych na blogu. Wszystkie treści na blogu mają charakter wyłącznie informacyjny, żadna zawartość tej witryny nie powinna być nigdy wykorzystywana jako substytut bezpośredniej porady medycznej od lekarza lub innego wykwalifikowanego klinicysty.