Nagłe potrzeby na cukier we wczesnej fazie trzeźwienia mogą być trudne do oparcia. Wiele osób, które niedawno porzuciły alkohol, nigdy wcześniej nie doświadczyło łaknienia cukru, a potem nagle odczuwa potężną potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego w zasięgu wzroku.
Transfer uzależnienia
Cukier powoduje uwalnianie serotoniny i dopaminy (poprawiających samopoczucie neuroprzekaźników lub substancji chemicznych) w mózgu. Alkohol, kofeina i niektóre inne narkotyki również tymczasowo podnoszą poziom tych i innych neuroprzekaźników, które sprawiają, że czujesz się przyjemnie, szczęśliwie i zrelaksowany. Z uwagi na powyższe kiedy odejmujesz alkohol z diety mózg krzyczy, aby otrzymać inne substancje, które zachowują się podobnie w organizmie: węglowodany i cukry, kofeina, nikotyna, narkotyki, czy środki przeciwbólowe. Nazywa się to transferem uzależnień.
Hipoglikemia
Co więcej, zdecydowana większość osób, które nie piły codziennie, ale jak to robiły to w dużych ilościach podczas jednego razu jest podatnych na hipoglikemię, czyli niski poziom cukru we krwi. Glukoza we krwi (cukier prosty) jest źródłem paliwa dla mózgu, więc gdy jest on niski, możesz czuć się rozdrażniony, niespokojny lub roztrzęsiony. Kiedy jesteś głodny: wahania nastroju, skoki i spadek energii, a nawet ataki paniki to oznaki niskiego poziomu cukru we krwi. Alkohol jest bardzo tymczasowym lekiem na takie objawy, ponieważ na krótko podnosi poziom cukru we krwi
Łaknienie cukru nie jest kwestią siły woli. Dosłownie walczysz ze swoją fizjologią, a natura zawsze wygrywa. Ale możesz dać swojemu ciału to, czego potrzebuje, na inne sposoby i ostatecznie nie czuć się kontrolowanym przez apetyt na cukier.
Ale
Sam fakt, że rzuciłeś alkohol jest niesamowity, więc to jest naprawdę w porządku. Więcej niż dobrze. Robisz super trudną rzecz i wydaje się to surowe. Jeśli chcesz przez jakiś czas jeść lody co wieczór, nie ma sprawy. Twoje ciało i mózg są w stanie gojenia, pracując nad przywróceniem homeostazy. To wymaga czasu.
Pamiętaj, co dzieje się z Twoim ciałem – ma trudności z regulacją poziomu cukru we krwi, a mózg ma problemy z uszczęśliwianiem Cię, ponieważ ścieżki dopaminy zwariowały. To, co zasadniczo robisz jedząc dużo cukru, polega na ręcznym przejęciu kontroli nad tymi dwoma mechanizmami przez chwilę, aż twój system będzie bardziej zrównoważony
To, co leczy, to czas, cierpliwość i poniższe wskazówki:
To powiedziawszy, jeśli jedzenie cukru powoduje u Ciebie niepokój, złe samopoczucie lub dyskomfort, ponieważ teraz zamiast alkoholowej małpki masz na plecach cukrową małpkę, istnieją sposoby na złagodzenie głodu. Oto kilka z nich:
- Jedz w regularnych odstępach czasu.
Mowa o śniadaniu o 8 rano, lunchu w południe, małej przekąsce o 16, kolacji o 19. Wczesna trzeźwość nie jest dobrym momentem, aby pomijać posiłki lub czekać siedem godzin między obiadem a kolacją. Niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianinem, bezglutenowym czy weganinem, Twoje ciało potrzebuje podobnej ilości: wystarczającej ilości tłuszczu, białka i błonnika, abyś był zadowolony i aby Twój poziom cukru we krwi był stabilny.
I nie chwyć byle czego do jedzenia, celuj w wartościowe posiłki – rafinowane węglowodany, takie jak biała mąka, są szybko wchłaniane do krwiobiegu, ponieważ brakuje im błonnika i innych składników odżywczych, które rozkładają się powoli, utrzymując równowagę energii. Dzieje się tak, że poziom cukru we krwi szybko rośnie i czujesz się całkiem dobrze. Ale po krótkiej chwili znowu się rozbija, a potem czujesz się zdenerwowany, zrzędliwy, zmęczony – prawdopodobnie masz ochotę na więcej cukru.
- Proteinowe śniadanie.
Zdecyduj się na jajka (w tym jajecznica), awokado, koktajl białkowy lub płatki owsiane na noc. Uzupełnianie zapasów białka, tłuszczu i błonnika nie tylko pomaga zrównoważyć poziom cukru we krwi, ale te makroskładniki odżywcze dostarczają organizmowi surowców do leczenia i przywrócenia równowagi.
- Przygotuj się na popołudniowy spadek energii.
Apetyt na cukier może wzrosnąć później w ciągu dnia, więc znowu wybierasz wysokobiałkową przekąskę, taką jak jajka na twardo, orzechy lub batonik niskobiałkowy. Albo złap trochę owoców na słodki poczęstunek – może to brzmieć jak nagroda pocieszenia, ale soczysta i bogata w błonnik brzoskwinia lub świeża figa mogą być zaskakująco satysfakcjonujące. Bonus: owoce dostarczają przeciwutleniaczy. 70% lub więcej ciemnej czekolady też może załatwić sprawę.
- Twórz zdrowsze słodycze.
Użyj bogatej w kwasy tłuszczowe mąki migdałowej lub bogatej w błonnik mąki kokosowej i słodzików, które nie wpływają na poziom cukru we krwi. To nie sprawi, że będziesz mieć ochotę na więcej cukru.
- Nie oszczędzaj na jedzeniu.
Głód na cukier może również wynikać z niewystarczającej ilości kalorii – zwłaszcza jeśli w nocy apetyt jest nienasycony, możesz nie jeść wystarczająco dużo w ciągu dnia.
I pamiętaj: dosłownie zmieniasz okablowanie swojego mózgu i uczysz go, aby skupiał się na żywności, która poprawia Ci samopoczucie. Może minąć kilka tygodni, zanim ten proces stanie się bardziej naturalny.
- Sen, sen i jeszcze raz dobry sen!
Badania wykazały, że brak snu przyczynia się do zwiększonego apetytu na cukier wraz z dziesiątkami innych skutków ubocznych. Dobry sen ma kluczowe znaczenie dla prawie każdego aspektu Twojego życia i regeneracji.
- Sport
Ćwiczenia pomogą złagodzić apetyt i polepszać nastrój, zwłaszcza jeśli na świeżym powietrzu.
- Nie bądź dla siebie surowy.
Nasze ciała mają niesamowitą mądrość. Nawet jeśli masz ochotę na jedzenie (lub inną substancję), która nie przynosi korzyści Twojemu zdrowiu, we wczesnej trzeźwości twoje ciało po prostu próbuje znaleźć równowagę. Wprowadzając kilka zmian w swojej diecie i stylu życia, możesz delikatnie przywrócić równowagę, co oderwie uwagę od cukru. Z biegiem czasu będzie lepiej.
- Rozważ (właściwe) suplementy
Osoby spożywające dużo alkoholu często mają niedobór witamin z grupy B, które pomagają organizmowi wytwarzać energię z pożywienia; witamina D, która reguluje wchłanianie wapnia; i minerały, takie jak tiamina, która jest ważna dla zdrowych funkcji neurologicznych. Zdrowa, zbilansowana dieta z dużą ilością świeżych warzyw, w tym zielonych warzyw liściastych, awokado, orzechów, świeżych ryb, drobiu i chudego mięsa może pomóc ludziom odzyskać zdrowie w uzyskaniu potrzebnych witamin i minerałów. Niektóre osoby mogą również potrzebować suplementów witaminowych i mineralnych, oto kilka do rozważenia:
- GABA – Jeden z aminikwasów jaki możesz potrzebować, aby czuć się dobrze (kwas Gamma-Aminomasłowy). Alkohol produkuje GABA w nadmiarze, więc jeżeli przestaniesz pić będziesz odczuwać brak tego aminokwasu. Jedzenie dużo protein (kurczak, mleko, ser itd.), też pomaga.
- Uzupełnianie niedoborów witaminowych, szczególnie witaminy B1, B2, B6, B12 (zazwyczaj wystarczy preparat multiwitaminowy).
- Witamina C, która neutralizuje toksyczne produkty uboczne spożywania dużych ilości alkoholu i odwraca proces odkładania się złogów tłuszczu w wątrobie.
- Magnez, który może obniżać nieprawidłową aktywność enzymów wątrobowych.
- Kofeina i nikotyna
Kofeina i nikotyna nasilają hipoglikemię i zaburzają równowagę cukru we krwi. Nigdy nie pij kawy na pusty żołądek, rozważ też zamianę na zieloną herbatę na kilka dni w tygodniu. Nie pij kawy po godzinie 12:00.
Przytoczone źródła
***Disclaimer*** Celem bloga jest popularyzacja wiedzy na tematy związane z nadużywaniem alkoholu. Autor bloga nie odpowiada za treści bloga w jakimkolwiek zakresie, a w szczególności za jakąkolwiek szkodę wyrządzoną zastosowaniem, lub brakiem zastosowania się do tej treści. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany tekstów oraz poglądów wyrażonych na blogu. Wszystkie treści na blogu mają charakter wyłącznie informacyjny, żadna zawartość tej witryny nie powinna być nigdy wykorzystywana jako substytut bezpośredniej porady medycznej od lekarza lub innego wykwalifikowanego klinicysty.