Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the dotpay-payment-gateway domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/ideaconn/domains/miesiacbezalkoholu.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the woocommerce-payments domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/ideaconn/domains/miesiacbezalkoholu.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Alkohol VS Rak - dlaczego alkohol może zwiększać ryzyko zachorowania na 1 z 7 rodzajów raka? - Miesiąc Bez Alkoholu

Alkohol VS Rak – dlaczego alkohol może zwiększać ryzyko zachorowania na 1 z 7 rodzajów raka?

paź 22, 2020 | Wpływ Alkoholu Na Zdrowie i Życie

 

 

Alkohol może zwiększyć ryzyko zachorowania na co najmniej siedem rodzajów raka

 

  • Usta
  • Gardło
  • Krtań
  • Przełyk
  • Wątroba
  • Jelito Grube (Odbytnica)
  • Pierś

 

Alkohol prawdopodobnie zwiększa również ryzyko raka żołądka i może wpływać na ryzyko niektórych innych nowotworów. W przypadku każdego z tych nowotworów im więcej pijesz alkoholu, tym większe ryzyko zachorowania na raka. Ale w przypadku niektórych rodzajów raka, zwłaszcza raka piersi, spożywanie nawet niewielkich ilości alkoholu może zwiększyć ryzyko.

 

Nowotwory jamy ustnej, gardła, krtani i przełyku

Picie alkoholu wyraźnie zwiększa ryzyko tych nowotworów. Połączenie picia i palenia zwiększa ryzyko wystąpienia tych nowotworów wielokrotnie bardziej niż samo picie lub samo palenie. Może to być spowodowane tym, że alkohol pomaga szkodliwym chemikaliom w tytoniu dostać się do komórek wyściełających usta, gardło i przełyk. Alkohol może również ograniczać sposób, w jaki te komórki mogą naprawiać uszkodzenia DNA spowodowane przez substancje chemiczne zawarte w tytoniu.

 

Rak wątroby

Długotrwałe spożywanie alkoholu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka wątroby. Regularne, intensywne spożywanie alkoholu może uszkodzić wątrobę, prowadząc do stanu zapalnego i blizn, co może być przyczyną zwiększonego ryzyka raka wątroby.

 

Rak okrężnicy i odbytnicy (jelito grube)

Spożywanie alkoholu wiąże się z wyższym ryzykiem raka okrężnicy i odbytnicy. Dowody na to są generalnie silniejsze u mężczyzn niż u kobiet, ale badania wykazały związek u obu płci.

 

Rak piersi

Picie nawet niewielkich ilości alkoholu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka piersi u kobiet. Alkohol może podnosić poziom estrogenów w organizmie, co może częściowo wyjaśniać zwiększone ryzyko. Unikanie lub ograniczanie spożycia alkoholu może być dla wielu kobiet ważnym sposobem na zmniejszenie ryzyka raka piersi.

 

 

Czy rodzaj alkoholu ma znaczenie?

 

Etanol to rodzaj alkoholu występującego w napojach alkoholowych, niezależnie od tego, czy są to piwa, wina, czy spirytusy.

 

Ogólnie rzecz biorąc, ilość alkoholu, który ktoś wypija w czasie, a nie rodzaj napoju alkoholowego, wydaje się być najważniejszym czynnikiem zwiększającym ryzyko raka.

 

Większość dowodów sugeruje, że to etanol zwiększa ryzyko, a nie inne składniki napoju.

 

 

Jak alkohol zwiększa ryzyko raka?

 

Dokładny wpływ alkoholu na ryzyko raka nie jest do końca znany. W rzeczywistości istnieje kilka różnych sposobów, w jakie może zwiększać ryzyko, a to może zależeć od rodzaju raka.

 

Uszkodzenie tkanek ciała

Alkohol może działać drażniąco, szczególnie w jamie ustnej i gardle. Komórki uszkodzone przez alkohol mogą próbować się naprawić, co może prowadzić do zmian DNA, które mogą być krokiem w kierunku raka.

W organizmie alkohol można przekształcić w aldehyd octowy, substancję chemiczną, która może uszkadzać DNA wewnątrz komórek i jak wykazano, powoduje raka u zwierząt laboratoryjnych.

Picie alkoholu może również prowadzić do stresu oksydacyjnego w komórkach, powodując tworzenie przez nie bardziej reaktywnych form tlenu (chemicznie reaktywnych cząsteczek zawierających tlen). Mogą one prowadzić do uszkodzeń wewnątrz komórek, co może zwiększać ryzyko raka.

Alkohol i jego produkty uboczne mogą również uszkadzać wątrobę, prowadząc do stanu zapalnego i blizn (marskość). Gdy komórki wątroby próbują naprawić uszkodzenia, mogą skończyć się błędami w DNA, co może prowadzić do raka.

 

Wpływ na inne szkodliwe chemikalia

Alkohol może pomóc innym szkodliwym substancjom chemicznym, takim jak te zawarte w dymie tytoniowym, łatwiej dostać się do komórek wyściełających górny odcinek przewodu pokarmowego. To może wyjaśniać, dlaczego palenie i picie w połączeniu z większym prawdopodobieństwem powodują raka jamy ustnej lub gardła niż samo palenie lub picie.

 

Wpływ na wchłanianie kwasu foliowego lub innych składników odżywczych

Alkohol może wpływać na zdolność organizmu do wchłaniania niektórych składników odżywczych, takich jak kwas foliowy. Kwas foliowy to witamina potrzebna komórkom organizmu do zachowania zdrowia. Wchłanianie składników odżywczych może być jeszcze gorsze u osób intensywnie pijących, które na początku często spożywają niski poziom kwasu foliowego. Niski poziom kwasu foliowego może odgrywać rolę w ryzyku niektórych nowotworów, takich jak rak piersi i jelita grubego.

 

Wpływ na estrogen lub inne hormony

Alkohol może podnieść poziom estrogenu, hormonu ważnego dla wzrostu i rozwoju tkanki piersi. Może to wpłynąć na ryzyko raka piersi u kobiety.

 

 

Czy picie czerwonego wina może zapobiegać rakowi?

 

Roślinny drugorzędny związek, resweratrol, znajdujący się w winogronach używanych do produkcji czerwonego wina i niektórych innych roślin, został zbadany pod kątem wielu możliwych skutków zdrowotnych, w tym zapobiegania rakowi. Jednak naukowcy nie znaleźli związku między umiarkowanym spożyciem czerwonego wina a ryzykiem zachorowania na raka prostaty lub raka jelita grubego.

 

 

W jaki sposób zachować zdrowie?

 

Najlepiej nie pić alkoholu, a osoby decydujące się na picie alkoholu powinny zachować kilka dni w tygodniu bez picia oraz wybierać słabsze w % opcje. Przetestuj i zobacz, jakie pozytywne rezultaty uzyskasz.

 

Oprócz ograniczenia ilości wypijanych alkoholi, kluczem do zachowania zdrowia jest dobre odżywianie i ćwiczenia. Spożywanie co najmniej pięciu porcji świeżych owoców i warzyw dziennie może chronić przed rakiem, zwłaszcza rakiem jamy ustnej, gardła, żołądka i płuc.

 

Dodatkowo zgodnie z wytycznymi, zaledwie 30 minut umiarkowanej aktywności dziennie przez pięć dni w tygodniu może mieć pozytywny wpływ na Twoje zdrowie. Badania wykazały, że jest nie tylko dobry dla serca, ale także zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego lub macicy.

 

Przytoczone i dodatkowe źródła

  • V. Bagnardi, M. et al. (2012) Light alcohol drinking and cancer: a meta-analysis. Annals of Oncology
  • Turati, F. et al. . (2013). A Meta-analysis of Alcohol Drinking and Oral and Pharyngeal Cancers: Results from Subgroup Analyses. Alcohol and Alcoholism, 48, 107-118. Last reviewed 23/02/2016
  • Ferrari et al (2007), ‘Lifetime and baseline alcohol intake and risk of colon and rectal cancers in the European prospective investigation into cancer and nutrition (EPIC)’, International Journal of Cancer. 121(9): 2065-2072.
  • Purohit, V., Khalsa, J.and Serrano, J. (2005) Mechanisms of alcohol-associated cancers: introduction and summary of the symposium. Alcohol. 35(3): 155-160.
  • Duthie, S. J. (1999) Folic acid deficiency and cancer: mechanisms of DNA instability. British Medical Bulletin. 55(3): 578-592.
  • PLOS Medicine: “The Association of Lifetime Alcohol Use with Mortality and Cancer Risk in Older Adults: A Cohort Study.”
  • Journal of Clinical Oncology: “Alcohol and Cancer: A Statement of the American Society of Clinical Oncology.”
  • National Cancer Institute: “Alcohol and Cancer Risk.”
  • National Institute on Alcohol Use and Alcoholism: “Alcohol Consumption and the Risk of Cancer,” “Cocktail Content Calculator.”
  • National Institute on Aging: “Getting Help for Alcohol Problems.”
  • Dana-Farber Cancer Institute: “Does Drinking Alcohol Cause Liver Cancer?” “How Does Alcohol Cause Cancer?”
  • World Journal of Gastroenterology: “Epidemiology of esophageal cancer.”
  • Addiction: “Alcohol consumption as a cause of cancer.”
  • Medscape: “No Confusion: Alcohol Causes Seven Cancers.”
  • Alcohol Research & Health: “Overview: How Is Alcohol Metabolized by the Body?
  • IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans. Alcohol consumption and ethyl carbamateExit Disclaimer. IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks in Humans 2010;96:3-1383.
  • Bagnardi V, Rota M, Botteri E, et al. Light alcohol drinking and cancer: a meta-analysis. Annals of Oncology 2013; 24(2):301-308.
  • Cao Y, Willett WC, Rimm EB, Stampfer MJ, Giovannucci EL. Light to moderate intake of alcohol, drinking patterns, and risk of cancer: results from two prospective US cohort studies. BMJ 2015; 351:h4238.
  • Chen WY, Rosner B, Hankinson SE, Colditz GA, Willett WC. Moderate alcohol consumption during adult life, drinking patterns, and breast cancer risk. JAMA 2011; 306(17):1884-1890.
  • White AJ, DeRoo LA, Weinberg CR, Sandler DP. Lifetime alcohol intake, binge drinking behaviors, and breast cancer risk. American Journal of Epidemiology 2017; 186(5):541-549.
  • Nelson DE, Jarman DW, Rehm J, et al. Alcohol-attributable cancer deaths and years of potential life lost in the United States. American Journal of Public Health 2013;103(4):641-648.
  • LoConte NK, Brewster AM, Kaur JS, Merrill JK, Alberg AJ. Alcohol and cancer: A statement of the American Society of Clinical Oncology. Journal of Clinical Oncology 2018; 36(1):83-93.
  • Hashibe M, Brennan P, Chuang SC, et al. Interaction between tobacco and alcohol use and the risk of head and neck cancer: pooled analysis in the International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 2009;18(2):541-550.
  • Wu C, Wang Z, Song X, et al. Joint analysis of three genome-wide association studies of esophageal squamous cell carcinoma in Chinese populations. Nature Genetics 2014; 46(9):1001-1006.
  • Grewal P, Viswanathen VA. Liver cancer and alcohol. Clinics in Liver Disease 2012;16(4):839-850.
  • Petrick JL, Campbell PT, Koshiol J, et al. Tobacco, alcohol use and risk of hepatocellular carcinoma and intrahepatic cholangiocarcinoma: The Liver Cancer Pooling Project. British Journal of Cancer 2018; 118(7):1005-1012.
  • Fedirko V, Tramacere I, Bagnardi V, et al. Alcohol drinking and colorectal cancer risk: an overall and dose-response meta-analysis of published studies. Annals of Oncology 2011;22(9):1958-1972.
  • Zhao J, Stockwell T, Roemer A, Chikritzhs T. Is alcohol consumption a risk factor for prostate cancer? A systematic review and meta-analysis. BMC Cancer 2016; 16(1):845.
  • Mahabir S, Leitzmann MF, Virtanen MJ, et al. Prospective study of alcohol drinking and renal cell cancer risk in a cohort of finnish male smokers. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 2005; 14(1):170-175.
  • Rashidkhani B, Akesson A, Lindblad P, Wolk A. Alcohol consumption and risk of renal cell carcinoma: a prospective study of Swedish women. International Journal of Cancer 2005; 117(5):848-853.
  • Lee JE, Hunter DJ, Spiegelman D, et al. Alcohol intake and renal cell cancer in a pooled analysis of 12 prospective studies. Journal of the National Cancer Institute 2007; 99(10):801-810.
  • Tramacere I, Pelucchi C, Bonifazi M, et al. Alcohol drinking and non-Hodgkin lymphoma risk: a systematic review and a meta-analysis. Annals of Oncology 2012; 23(11):2791-2798.
  • Psaltopoulou T, Sergentanis TN, Ntanasis-Stathopoulos I, et al. Alcohol consumption and risk of hematological malignancies: A meta-analysis of prospective studies. International Journal of Cancer 2018; 143(3):486-495.
  • GBD 2016 Alcohol Collaborators. Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990-2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Stuy 2016. Lancet 2018; doi: 10.1016/S0140-6736(18)31310-2Exit Disclaimer.
  • Druesne-Pecollo N, Keita Y, Touvier M, et al. Alcohol drinking and second primary cancer risk in patients with upper aerodigestive tract cancers: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 2014; 23(2):324-331.
  • Simapivapan P, Boltong A, Hodge A. To what extent is alcohol consumption associated with breast cancer recurrence and second primary breast cancer?: A systematic review. Cancer Treatment Reviews 2016; 50:155-167.
  • Park SM, Li T, Wu S, et al. Risk of second primary cancer associated with pre-diagnostic smoking, alcohol, and obesity in women with keratinocyte carcinoma. Cancer Epidemiology 2017; 47:106-113.
  • Knight JA, Fan J, Malone KE, et al. Alcohol consumption and cigarette smoking in combination: A predictor of contralateral breast cancer risk in the WECARE study. International Journal of Cancer 2017; 141(5):916-924.
  • Turati F, Garavello W, Tramacere I, et al. A meta-analysis of alcohol drinking and oral and pharyngeal cancers: results from subgroup analyses. Alcohol and Alcoholism 2013;48(1):107-118.
  • Druesne-Pecollo N, Tehard B, Mallet Y, et al. Alcohol and genetic polymorphisms: effect on risk of alcohol-related cancer. Lancet Oncology 2009;10(2):173-180.
  • Stornetta A, Guidolin V, Balbo S. Alcohol-derived acetaldehyde exposure in the oral cavity. Cancers 2018; 10(1). pii: E20.
  • Fan X, Peters BA, Jacobs EJ, et al. Drinking alcohol is associated with variation in the human oral microbiome in a large study of American adults. Microbiome 2018; 6(1):59.
  • Kanda J, Matsuo K, Suzuki T, et al. Impact of alcohol consumption with polymorphisms in alcohol-metabolizing enzymes on pancreatic cancer risk in Japanese. Cancer Science 2009;100(2):296-302.
  • Yokoyama A, Omori T. Genetic polymorphisms of alcohol and aldehyde dehydrogenases and risk for esophageal and head and neck cancersExit Disclaimer. Alcohol 2005;35(3):175-185.
  • Vartolomei MD, Kimura S, Ferro M, et al. The impact of moderate wine consumption on the risk of developing prostate cancer. Clinical Epidemiology 2018; 10:431-444.
  • Chao C, Haque R, Caan BJ, et al. Red wine consumption not associated with reduced risk of colorectal cancer. Nutrition and Cancer 2010; 62(6):849-855.
  • Rehm J, Patra J, Popova S. Alcohol drinking cessation and its effect on esophageal and head and neck cancers: a pooled analysis. International Journal of Cancer 2007;121(5):1132-1137.
  • Ahmad Kiadaliri A, Jarl J, Gavriilidis G, Gerdtham UG. Alcohol drinking cessation and the risk of laryngeal and pharyngeal cancers: a systematic review and meta-analysis. PLoS One 2013; 8(3):e58158.

***Disclaimer*** Celem bloga jest popularyzacja wiedzy na tematy związane z nadużywaniem alkoholu. Autor bloga nie odpowiada za treści bloga w jakimkolwiek zakresie, a w szczególności za jakąkolwiek szkodę wyrządzoną zastosowaniem, lub brakiem zastosowania się do tej treści. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany tekstów oraz poglądów wyrażonych na blogu. Wszystkie treści na blogu mają charakter wyłącznie informacyjny, żadna zawartość tej witryny nie powinna być nigdy wykorzystywana jako substytut bezpośredniej porady medycznej od lekarza lub innego wykwalifikowanego klinicysty.