ALKOHOL vs COVID19

lis 19, 2020 | Fakty i Statystyki, Porady i Wskazówki

 

Pandemia COVID-19 dotyka w zasadzie wszystkich żyjących na tej planecie i prawdopodobnie będzie miała długotrwały wpływ na zdrowie i ogólny dobrostan publiczny. Nadużywanie alkoholu podczas pandemii jest już faktem m.in. w Stanach Zjednoczonych, czy Wielkiej Brytanii.

 

 

Statystyki ze świata

 

„W Wielkiej Brytanii w marcu 2020 zanotowano wzrost sprzedaży alkoholu o 22%, w Stanach Zjednoczonych – aż o 55%. Co więcej, statystyki z USA pokazują, że obecnie w wyniku przejścia na pracę zdalną aż 36% mężczyzn i 26% kobiet pije alkohol w godzinach pracy. Natomiast w ankiecie przeprowadzonej przez brytyjską organizację Alcohol Change UK, w grupie ponad 1500 osób pijących alkohol, do zwiększonej konsumpcji alkoholu podczas lockdown przyznało się ponad 21% respondentów” – czytamy na portalu ISBzdrowie.

 

 

Wpływ alkoholu na układ odpornościowy

 

Po pierwsze, musimy wziąć pod uwagę wpływ alkoholu na układ odpornościowy. Nadużywanie alkoholu powodując stan zapalny przez co zakłóca reakcję immunologiczną organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne. W płucach nadmierna ilość alkoholu uszkadza komórki nabłonka wyściełające powierzchnię płuc i wiąże się z zespołem ostrej niewydolności oddechowej. Ostatecznie upośledzona funkcja układu odpornościowego oraz zwiększona podatność na choroby układu oddechowego mogą przyczynić się do cięższego przejścia COVID-19 w tym większego ryzyka zgonu.

 

 

Alkohol VS COVID19

 

Nadmierne spożycie alkoholu może nie tylko wpłynąć na podatność COVID-19, ale szerokie skutki pandemii mogą również doprowadzić do nadmiernego spożycia alkoholu. Na podstawie poprzednich katastrof, takich jak 11 września, czy huragan Katrina w USA zauważono, że ​​stres związany z wydarzeniami i niepokój o przyszłość mogą nasilać picie i nasilać objawy zaburzeń związanych z używaniem alkoholu.

 

Wiadomo również, że poczucie izolacji społecznej, efekt fizycznego dystansu, może pogorszyć objawy lęku lub depresji, co może zachęcić do większego spożycia alkoholu. Wydaje się, że obecny kryzys COVID-19 już spowodował wzrost sprzedaży detalicznej alkoholu. Od stresu związanego z bezrobociem po poczucie izolacji podczas fizycznego dystansu, istnieje wiele powodów, dla którychCOVID-19 może wpływać na spożycie alkoholu.

 

Więcej ludzi może pić, a ludzie mogą pić więcej, aby poradzić sobie ze stresem, zaburzeniami snu, a nawet nudą, zwiększając ryzyko zaburzeń związanych z używaniem alkoholu i innych niekorzystnych konsekwencji. Chociaż alkohol tymczasowo tłumi reakcję mózgu i organizmu na stres, uczucie stresu i niepokoju nie tylko powraca, ale także pogarsza się, gdy alkohol przestaje działać. Z biegiem czasu nadmierne spożycie alkoholu może powodować adaptacje w mózgu, które nasilają reakcję na stres. W rezultacie picie alkoholu w celu radzenia sobie z tymi wszystkimi emocjami, może pogorszyć problemy i skończyć się częstszym piciem.

 

 

Ogólne mity na temat alkoholu i COVID-19

 

  • MIT: Spożywanie alkoholu niszczy wirusa COVID-19.
  • FAKT: Spożywanie alkoholu nie wpływa na wirusa, a jego spożycie prawdopodobnie może jedynie zwiększyć zagrożenie dla zdrowia, jeśli dana osoba zostanie zarażona wirusem. Alkohol (w stężeniu co najmniej 60% objętości) działa jako środek dezynfekujący na skórę, ale nie ma takiego efektu wewnątrz organizmu po jego spożyciu.

 

  • MIT: Picie mocnego alkoholu zabija wirusa we wdychanym powietrzu.
  • FAKT: Spożycie alkoholu nie zabije wirusa we wdychanym powietrzu, tym samym nie musisz dezynfekować ust ani gardła ponieważ nie zapewni ci to żadnej ochrony przeciwko COVID-19.

 

  • MIT: Alkohol (piwo, wino, alkohole destylowane lub alkohole ziołowe) stymuluje odporność i odporność na wirusa.
  • FAKT: Alkohol ma szkodliwy wpływ na układ odpornościowy i nie stymuluje odporności na wirusy.

 

 

Alkohol: co robić, a czego nie robić podczas pandemii COVID-19

 

  • Ograniczaj spożycie alkoholu do minimum, aby nie osłabiać własnego układu odpornościowego oraz nie narażać zdrowia innych.

 

  • Zachowaj trzeźwość, aby zachować czujność, działać szybko i podejmować decyzje trzeźwą głowę dla siebie i innych członków Twojej rodziny i społeczności, nie wspominając o pracy zawodowej.

 

  • Unikaj alkoholu jako społecznego bodźca do palenia i na odwrót: ludzie mają skłonność do palenia lub palenia więcej, jeśli piją alkohol, a palenie jest bardziej skomplikowane i niebezpieczne w przypadku COVID-19 niż alkohol. Pamiętaj też, że palenie w pomieszczeniach jest szkodliwe nie tylko dla palącego, ale też dla innych domowników, wiec najlepiej tego unikać.

 

  • Upewnij się, że dzieci i młodzież nie mają dostępu do alkoholu oraz, że jesteś dla nich przykładem i wzorem do naśladowania nie pokazując się pod wpływem alkoholu.

 

  • Monitoruj czas oglądania telewizji, czy serfowania po internecie przez swoje dzieci, ponieważ takie media są zalewane reklamą i promocją alkoholu; rozpowszechniają również szkodliwe dezinformacje które mogą stymulować wczesną inicjację i zwiększone spożycie alkoholu.

 

  • Nigdy nie mieszaj alkoholu z lekami, nawet lekami ziołowymi lub dostępnymi bez recepty może to uczynić je mniej skutecznymi lub może zwiększyć ich moc do pewnego poziomu gdzie stają się toksyczne i niebezpieczne.

 

  • Nie spożywaj alkoholu, jeśli zażywasz jakiekolwiek leki działające na ośrodkowy układ nerwowy (np. środki przeciwbólowe, tabletki nasenne, leki przeciwdepresyjne itp.) ponieważ będzie on zaburzać czynność wątroby i może spowodować niewydolność wątroby lub inne poważne problemy.

 

 

Alkohol i izolacja domowa lub kwarantanna

 

Aby ograniczyć rozprzestrzenianie się COVID-19, większość krajów stopniowo wprowadza szereg blokad i kwarantanny dla osób podejrzanych o zakażenie wirusem. Oznacza to, że w swoich domach obecnie przebywa bezprecedensowa liczba osób. Ważne jest, aby zrozumieć, że alkohol stanowi zagrożenie dla zdrowia i bezpieczeństwa, w związku z tym należy go unikać w okresach izolacji domowej lub kwarantanny. Oto kilka porad:

 

  • Pracując w domu, przestrzegaj zasad obowiązujących w miejscu pracy i nie pij. Pamiętaj, że po przerwie obiadowej powinieneś być jeszcze w stanie pracować – i to nie jest możliwe, jeśli jesteś pod wpływem alkoholu. Alkohol nie jest niezbędną częścią Twojej diety i nie powinien być dla Ciebie priorytetem w liście zakupów. Unikaj gromadzenia zapasów alkoholu w domu, ponieważ może to wpłynąć na wzrost Twojego spożycia alkoholu oraz innych osób w twoim gospodarstwie domowym. Twój czas, pieniądze i inne zasoby będą lepiej zainwestowane jeżeli kupisz zdrową żywność, która zapewni Ci dobre zdrowie i wzmocni Twój układ odpornościowy.

 

  • Alkohol nie pomaga radzić sobie ze stresem, wręcz przeciwnie nasila on objawy paniki, zaburzenia lękowe, depresję i inne zaburzenia psychiczne, w tym ryzyko przemocy. Zamiast spożywać alkohol, aby spędzić czas w domu, spróbuj treningu w pomieszczeniu. Aktywność fizyczna wzmacnia układ odpornościowy i ogólnie – zarówno w perspektywie krótkoterminowej, jak i długoterminowej – jest bardzo korzystnym sposobem spędzania czasu kwarantanny.

 

  • Nie oferuj swoim dzieciom (nawet 18+ lat) ani innym młodym osobom picia i nie pokazuj się odurzony przed nimi. Alkohol może spotęgować krzywdę i zaniedbywanie dzieci, zwłaszcza w zatłoczonych mieszkaniach, gdzie izolacja od pijącego nie jest możliwa.

 

  • Alkohol dezynfekujący podczas izolacji domowej może być łatwo dostępny do spożycia. Dlatego też ważne jest, aby trzymać tego typu produkty poza zasięgiem dzieci oraz nieletniej młodzieży.

 

  • Spożycie alkoholu może zwiększyć ryzyko samobójstwa, więc świadomość zagrożenia i próba ograniczenia  jest bardzo ważna. Jeśli masz myśli samobójcze, koniecznie zadzwoń na 112, uzyskasz niezbędną pomoc.

 

  • Bądź świadom faktu, że alkohol jest ściśle powiązany z przemocą, w tym przemocą między partnerami.

 

 

Wskazówki jak poradzić sobie z alkoholem w trakcie pandemii

 

Jeśli Ty lub bliska Tobie osoba macie problemy związane z używaniem alkoholu, rozważ następujące:

 

  • Obecna sytuacja z pandemią jest wyjątkową okazją, aby rzucić całkowicie picie lub znacznie ograniczyć spożycie. Może być to o tyle łatwiejsze, z uwagi na fakt, że mamy do czynienia z mniejszą presją społeczną (anulowane imprezy, spotkania z przyjaciółmi, czy pozamykane restauracje i kluby).

 

  • Wzajemna pomoc grup online mogą być bardzo pomocne, ponieważ zapewniają większą anonimowość i prywatność.

 

  • Odśwież swoje relacje z kimś, komu ufasz i do kogo możesz się zwrócić w razie potrzeby, lub gorszych dni.

 

  • Przyzwyczaj się do dystansu fizycznego, ale NIE izoluj się społecznie: dzwoń, pisz do przyjacieli, kolegów, sąsiadów.

 

  • Korzystaj z nowych i kreatywnych sposobów łączenia się innymi bez fizycznego kontaktu, na przykład za pomocą Whatsapp, czy Skype.

 

  • Unikaj wskazówek i wyzwalaczy związanych z alkoholem w telewizji i mediach, gdzie rozpowszechniony jest marketing i promocja alkoholu.

 

  • Staraj się utrzymywać lub stwórz sobie codzienną rutynę, koncentruj się na tym, co możesz kontrolować – na przykład wrzuć do grafika codzienny trening, hobby lub techniki relaksacji umysłu.

 

  • Jeśli zostaniesz zarażony COVID19, porozmawiaj z personelem medycznym o spożyciu alkoholu aby mogli podejmować najwłaściwsze decyzje w odniesieniu do Twojego ogólnego stanu zdrowia.

 

Przytoczone źródła

  • https://abcnews.go.com/US/alcohol-consumption-rising-sharply-pandemic-women/story?id=73302479
  • https://www.niaaa.nih.gov/directors-blog-alcohol-poses-different-challenges-during-covid-19-pandemic
  • https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0010/437608/Alcohol-and-COVID-19-what-you-need-to-know.pdf

***Disclaimer*** Celem bloga jest popularyzacja wiedzy na tematy związane z nadużywaniem alkoholu. Autor bloga nie odpowiada za treści bloga w jakimkolwiek zakresie, a w szczególności za jakąkolwiek szkodę wyrządzoną zastosowaniem, lub brakiem zastosowania się do tej treści. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany tekstów oraz poglądów wyrażonych na blogu. Wszystkie treści na blogu mają charakter wyłącznie informacyjny, żadna zawartość tej witryny nie powinna być nigdy wykorzystywana jako substytut bezpośredniej porady medycznej od lekarza lub innego wykwalifikowanego klinicysty.