Alkohol vs Rak Jelita Grubego – 10 wskazówek jak zminimalizować wystąpienie choroby

paź 15, 2020 | Porady i Wskazówki, Wpływ Alkoholu Na Zdrowie i Życie

 

Codzienny kufel piwa lub duży kieliszek wina zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 10%, Im więcej pijesz, tym większe jest zagrożenie. Dodatkowo Ci, którzy wypili dwa kufle lub dwa kieliszki wina, zwiększyli swoje ryzyko nawet o 25%.

 

Mężczyźni mają „jedną na 20 szans na zachorowanie na raka jelita grubego… podczas gdy u kobiet ryzyko jest nieco wyższe i wynosi 1 na 18”. Naukowcy przyznają jednak, że ograniczenie spożycia alkoholu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na wiele rodzajów raka, nie tylko raka jelita grubego.

 

Raporty te opierają się na dużym badaniu, w którym przyjrzano się powiązaniu między spożywaniem alkoholu a ryzykiem raka jelita grubego u prawie pół miliona osób. Wyniki tego badania pokazują związek między alkoholem a rakiem jelita grubego, ale nie sugerują, że sam alkohol jest jego wyłączną przyczyną.

 

 

Więcej na temat badania

 

Badanie zostało przeprowadzone przez Pietro Ferrariego i dużą grupę europejskich badaczy oraz zostało sfinansowane przez wiele europejskich organizacji charytatywnych i rządowych, w tym Komisję Europejską. Raport został opublikowany w International Journal of Cancer. Publikacja przedstawia jeden aspekt dużego prospektywnego badania kohortowego, European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition.

 

Naukowcy zrekrutowali 478 732 dorosłych ochotników z 10 krajów Europy Zachodniej, którzy nie chorowali na raka, i zadali im szczegółowe pytania o to, ile alkoholu obecnie spożywają i ile spożywali w ciągu całego życia. Osoby te były następnie obserwowane przez około sześć lat i odnotowano, czy zachorowały na raka jelita grubego.

 

Następnie naukowcy wykorzystali metody statystyczne, aby sprawdzić, czy osoby, które piły więcej, były bardziej narażone na raka jelita grubego. Dostosowali te analizy pod kątem innych czynników, które mogą potencjalnie wpływać na ryzyko raka jelita grubego, w tym wieku, płci, wagi, palenia tytoniu, aktywności fizycznej i poziomu wykształcenia.

 

Podczas badania około czterech osób na tysiąc ochotników zachorowało na raka jelita grubego. Naukowcy odkryli, że większe spożycie alkoholu przez całe życie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

 

Ryzyko raka jelita grubego w okresie sześciu lat wzrastało średnio o około 8% na każde dodatkowe 15 gramów alkoholu spożywanego dziennie. Spożycie alkoholu powyżej 30 gramów dziennie wiązało się z wyższym poziomem ryzyka raka jelita grubego niż spożycie do 4,9 grama dziennie.

 

 

Czym jest rak jelita grubego?

 

Rak jelita grubego to termin określający raka, który zaczyna się w jelicie cienkim lub grubym, okrężnicy lub odbytnicy. Rozpoczyna się, gdy komórki wyściółki jelita rosną zbyt szybko. Te komórki mogą być łagodne, ale z czasem mogą stać się rakowe. Rak jelita grubego występuje częściej u osób starszych, ale może wystąpić w każdym wieku. Objawy mogą obejmować:

  • Niedawna, uporczywa zmiana w wypróżnianiu, taka jak biegunka, zaparcie, nieregularne ruchy, zmiana kształtu lub wyglądu wypróżnień
  • Krew w stolcu lub krwawienie z odbytu
  • Wzdęcia, skurcze lub częste i bolesne gazy
  • Niewyjaśniona anemia, zmęczenie lub utrata masy ciała
  • Ból brzucha, obrzęk lub obecność guza w jamie brzusznej
  • Ból odbytu lub guzek w odbytnicy lub odbycie

 

 

Można zapobiec rakowi jelita grubego poprzez wczesne wykrycie

 

Jedną z kluczowych interwencji mających na celu zapobieganie zgonom z powodu raka jelita grubego jest kompleksowe i proste narzędzie przesiewowe do wykrywania wczesnych objawów raka jelita grubego. Wczesna diagnoza jest kluczem do dobrego wyniku u osób z rakiem jelita grubego.

 

Pomimo faktu, że raka jelita grubego często można leczyć za pomocą połączenia operacji, chemioterapii i radioterapii, lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Zmniejszenie spożycia alkoholu jest jednym z najskuteczniejszych sposobów zmniejszenia ryzyka raka jelita grubego.

 

 

W jaki sposób alkohol powoduje raka?

 

Alkohol jest klasyfikowany jako czynnik rakotwórczy grupy 1, podobnie jak azbest lub palenie tytoniu. Mocne i spójne dowody wskazują, że alkohol w dowolnej ilości jest powiązany z różnymi typami raka. Wszystkie napoje alkoholowe zawierają chemiczny etanol.

 

Kiedy spożywa się alkohol, organizm musi zlikwidować etanol – w trakcie tego procesu powstaje produkt uboczny zwany aldehydem octowym, który może uszkadzać komórki w organizmie. Substancje chemiczne uszkadzające komórki lub zwiększające ich mutacje zwiększają również prawdopodobieństwo wystąpienia raka.

 

Oznacza to, że dotyczy to nie tylko osób intensywnie lub często pijących – każda ilość alkoholu może zwiększyć ryzyko raka.

 

 

Minimalizowanie ryzyka raka jelita grubego

 

Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, należy wziąć pod uwagę kilka rzeczy:

 

  • ograniczenie lub powstrzymanie się od alkoholu
      • nie uczestniczenie w kolejkach, kiedy pijesz więcej i szybciej niż piłbyś normalnie
      • kiedy planujesz pić załóż sobie limit (rozsądny:))
      • pij alkohol na przemian z wodą, która Cię nawodni
      • staraj się nie pić samemu w domu, albo chociaż kontroluj swoje nawyki. Jeżeli potrzebujesz się zrelaksować po ciężkim i stresującym dniu pracy weź pod uwagę spacer. Możesz również rozważyć nie trzymanie napojów alkoholowych w domu
      • jeżeli przywykłeś do mocnych alkoholi zamień je na lżejsze
      • nigdy nie pij z gwinta, albo nie wlewaj alkoholu do szklanki, za każdym razem staraj się używać miarki
  • ograniczenie spożycia czerwonego mięsa
  • zwiększenie spożycia świeżych owoców i warzyw oraz innych błonników
  • bycie aktywnym fizycznie
  • rzucenie palenia

 

 

Przytoczone źródła

  • Ferrari P, Jenab M, Norat T, et al. Lifetime and baseline alcohol intake and risk of colon and rectal cancers in the European prospective investigation into cancer and nutrition (EPIC). Int J Cancer 2007 Jul 19;
  • Cancer Council. Bowel cancer Australia: Cancer Council; 2019 [cited 2020 January 14].
  • Amin G, Siegel M, Naimi T. National Cancer Societies and their public statements on alcohol consumption and cancer risk. Addiction (Abingdon, England). 2018;113(10):1802-8.
  • World Health Organization. Global strategy to reduce the harmful use of alcohol. Italy; 2010.
  • Cancer Council Victoria. Bowel Cancer Victoria: Cancer Council Victoria; 2020
  • Roswall N, Weiderpass E. Alcohol as a risk factor for cancer: existing evidence in a global perspective. Journal of Preventive Medicine and Public Health. 2015;48(1):1.
  • Scoccianti C, Lauby-Secretan B, Bello P-Y, Chajes V, Romieu I. Female Breast Cancer and Alcohol Consumption: A Review of the Literature. American Journal of Preventive Medicine. 2014;46(3, Supplement 1):S16-S25.
  • University of Rochester Medical Centre. How genes cause cancer New York: University of Rochester; [cited 2020 January 21].
  • Cho YA, Lee J, Oh JH, Chang HJ, Sohn DK, Shin A, et al. Genetic Risk Score, Combined Lifestyle Factors and Risk of Colorectal Cancer. Cancer research and treatment : official journal of Korean Cancer Association. 2019;51(3):1033-40.
  • World Cancer Research Fund, American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. 2018.
  • Health TDo. Iron and Health: Scientific Advisory Committee on Nutrition. London: The Stationery Office 2010.
  • Hannan LM, Jacobs EJ, Thun MJ. The association between cigarette smoking and risk of colorectal cancer in a large prospective cohort from the United States. Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers. 2009;18(12):3362-7.
  • https://academic.oup.com/annonc/article/22/9/1958/210832
  • http://www.epic-oxford.org/publications/1428/alcohol-intake-and-risk-of-bowel-cancer
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25677844
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29342885
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29685174
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0741832905000935
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2586153/

***Disclaimer*** Celem bloga jest popularyzacja wiedzy na tematy związane z nadużywaniem alkoholu. Autor bloga nie odpowiada za treści bloga w jakimkolwiek zakresie, a w szczególności za jakąkolwiek szkodę wyrządzoną zastosowaniem, lub brakiem zastosowania się do tej treści. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany tekstów oraz poglądów wyrażonych na blogu. Wszystkie treści na blogu mają charakter wyłącznie informacyjny, żadna zawartość tej witryny nie powinna być nigdy wykorzystywana jako substytut bezpośredniej porady medycznej od lekarza lub innego wykwalifikowanego klinicysty.