Eksperci w Rosji i Wielkiej Brytanii ostrzegają, że przed szczepieniem przeciwko nowemu koronawirusowi ludzie powinni unikać picia alkoholu przez krótki czas. Jednak eksperci w Stanach Zjednoczonych twierdzą, że przypadkowe lub umiarkowane spożycie alkoholu nie wpłynie na odpowiedź immunologiczną. W okresie szczepień oraz ze względu na ogólny stan zdrowia należy unikać upijania się i nadużywania alkoholu.
Zdanie ekspertów jest podzielone
Podczas gdy pierwsza fala szczepionek COVID-19 jest podawana w Stanach Zjednoczonych i wielu innych krajach, pojawiły się pytania, czy spożycie alkoholu wpłynie na odpowiedź immunologiczną ludzi na szczepionkę.
Eksperci w Wielkiej Brytanii ostrzegli niedawno, że ludzie powinni unikać picia alkoholu w dniach przed i po podaniu szczepionki COVID-19. „Aby mieć dobrą odpowiedź na szczepionkę, musisz mieć sprawny układ odpornościowy, więc jeśli pijesz noc przed lub wkrótce po niej, to nie pomoże” – mówi dr Sheena Cruickshank, immunolog z University of Manchester.
Rosyjski urzędnik ds. Zdrowia poszedł jeszcze dalej w zeszłym miesiącu i doradził obywatelom zaszczepionym krajową szczepionką Sputnik V, że powinni powstrzymać się od alkoholu przez dwa miesiące. Jednak twórca szczepionki, dr Alexander Gintsburg, stwierdził później, że ta rada jest zbyt skrajna. W tweecie z konta Sputnik V, Gintsburg doradził powstrzymanie się od alkoholu trzy dni po każdym wstrzyknięciu, co, jak mówi, dotyczy wszystkich szczepionek.
Eksperci w Stanach Zjednoczonych twierdzą jednak, że dla osób, które nie używają nadmiernie alkoholu, jest to prawdopodobnie niepotrzebne. „Nie ma potrzeby powstrzymywania się od spożywania alkoholu po każdej z dawek szczepionki COVID-19” – powiedział dr Sandro Cinti, specjalista od chorób zakaźnych w Michigan Medicine. „Nie ma dowodów ani wskazówek, które sugerowałyby, że należy to zrobić”.
Dlaczego w okresie przed szczepieniem należy unikać nadmiernego spożywania alkoholu?
Dr Christopher Thompson, profesor nadzwyczajny na Wydziale Biologii Uniwersytetu Loyola w Maryland, który specjalizuje się w immunologii i mikrobiologii, ostrzega, że w okresie szczepień należy unikać nadmiernego spożywania alkoholu.
Zauważa, że chociaż nie ma jeszcze konkretnych danych na temat alkoholu i szczepionki COVID-19, „większość dostępnych danych dotyczących wpływu alkoholu na układ odpornościowy i odpowiedzi na szczepionki sugeruje, że ogólnie ludzie powinni unikać upijania się i intensywnego picia w okolicy czas szczepienia – powiedział. „Idealnie byłoby, gdyby tego unikano przez co najmniej tydzień przed pierwszą dawką i miesiąc po drugiej dawce”.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) definiuje upijanie się jako spożywanie pięciu lub więcej napojów alkoholowych w przypadku mężczyzn i czterech lub więcej napojów alkoholowych w przypadku kobiet. Spożywanie 15 lub więcej drinków tygodniowo przez mężczyzn i 8 lub więcej drinków tygodniowo przez kobiety jest uważane za nadmierne picie.
„Szczególnie przy dużym spożyciu alkoholu układ odpornościowy nie działa tak dobrze, jak powinien” – powiedział Thompson. „Obserwujemy rozregulowanie czynnościowe wielu komórek odpornościowych, jednocześnie obserwując wzrost stanu zapalnego i prozapalnych cząsteczek w całym ciele”.
Badania nad alkoholem wykazały również, że alkohol może powodować zapalenie jelit i zmieniać skład mikrobiomu, potencjalnie uszkadzając mikroorganizmy, które utrzymują zdrowie układu odpornościowego. Intensywne spożywanie alkoholu wiąże się również z wieloma innymi problemami zdrowotnymi, w tym zwiększonym ryzykiem chorób serca, raka i chorób wątroby.
Umiarkowane picie może przynieść pewne korzyści
Z drugiej strony, w niektórych badaniach wykazano, że umiarkowane spożycie alkoholu (do jednego drinka dziennie dla kobiet i do dwóch drinków dziennie dla mężczyzn) poprawia odpowiedź na szczepionki. „Osoby pijące umiarkowanie mają tendencję do lepszej produkcji przeciwciał i odpowiedzi cytotoksycznych (CD8) limfocytów T” – powiedział Thompson. „Ponadto umiarkowane spożycie alkoholu może zwiększyć ilość cytokin przeciwwirusowych lub małych przekaźników chemicznych, które pomagają koordynować odpowiedź immunologiczną”. Jednak zauważył, że naukowcy nie wiedzą, czy te niewielkie ulepszenia są krótkotrwałe, czy długotrwałe.
Najważniejsze jest to, powiedział Thompson, że w przypadku osób, które rzadko piją lub piją z umiarem, nie ma potrzeby – z immunologicznego punktu widzenia – zmieniać większości tego, co robią, otrzymując szczepionkę na COVID-19. „Kieliszek wina lub piwo tu i ówdzie nie powinno osłabić większości reakcji na szczepionkę i faktycznie może nieco poprawić odpowiedź” – powiedział. „To powiedziawszy, prawdopodobnie najlepiej jest być dobrze nawodnionym w dniu podania szczepionki i przez kilka dni po niej, aby poradzić sobie z łagodnymi skutkami ubocznymi, których doświadcza większość ludzi”.
Przytoczone źródła
***Disclaimer*** Celem bloga jest popularyzacja wiedzy na tematy związane z nadużywaniem alkoholu. Autor bloga nie odpowiada za treści bloga w jakimkolwiek zakresie, a w szczególności za jakąkolwiek szkodę wyrządzoną zastosowaniem, lub brakiem zastosowania się do tej treści. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany tekstów oraz poglądów wyrażonych na blogu. Wszystkie treści na blogu mają charakter wyłącznie informacyjny, żadna zawartość tej witryny nie powinna być nigdy wykorzystywana jako substytut bezpośredniej porady medycznej od lekarza lub innego wykwalifikowanego klinicysty.