Tworzenie napojów bezalkoholowych jest naprawdę proste, poniżej kilka pomysłów.
Cytryna
Składniki
- 3 cytryny, grubo posiekane
- 140g cukru pudru
- 1l zimnej wody
Sposób przygotowania
- Wlej cytryny, cukier i połowę wody do robota kuchennego i miksuj, aż cytryna zostanie drobno posiekana.
- Przelej mieszaninę na sito nad miską, a następnie wyciśnij tyle soku, ile możesz. Uzupełnij pozostałą wodą i podawaj ze zwykłym lodem lub zamrożone z plasterkami cytryny i limonki.
Cytryna z imbirem
Składniki
- 50g świeżego imbiru, grubo posiekanego
- 300g cukru pudru
- 2 cytryny, pokrojone w plasterki
- woda gazowana
Sposób przygotowania
- Umieść plasterki imbiru, cukru i cytryny na patelni z 150-200 ml wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj, aż cukier się rozpuści.
- Zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia, a następnie przecisnąć przez sito.
- Wlej do dzbanka i uzupełnij gazowaną wodą oraz dodatkowymi plasterkami cytryny.
Cytryna i pomarańcza
Składniki
- 300g cukru pudru
- 1½ cytryny pokrojonej w plasterki
- 1 pomarańcza, pokrojona w plasterki
- 3 x 170g malin
- lód i świeża mięta do podania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Umieść wszystkie składniki w dużym rondlu i zalej 350 ml zimnej wody.
- Doprowadzić do wrzenia, często mieszając, a następnie odstawić do ostygnięcia.
- Przelej przez sito, naciskając łyżką, aby wycisnąć wszystkie soki.
- Syrop można teraz przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.
- Przed podaniem przelej trochę do szklanki i uzupełnij wodą gazowaną lub niegazowaną, lodem i miętą.
Limonka
Składniki
- Sok z limonki 30ml
- Syrop cukrowy 30ml
- Pomarańcze 15ml
- Woda sodowa 120ml
- Limonka
Sposób przygotowania
- Weź limonki i wyciśnij je do szklanki
- Wlej syrop cukrowy
- Dodaj pomarańcze
- Zakryć szklankę shakerem i dokładnie wstrząsnąć zawartością
- Weź wysoką szklankę, dodaj lód
- Wstrząśniętą zawartość przelać przez sitko do szklanki
- Dodaj wodę sodową
- Wymieszać
- Udekoruj skórką z limonki
Brzoskwina
Składniki
- 200g cukru pudru
- 5 dojrzałych brzoskwiń, wyciągnąć pestki i posiekać, 1 pokrojona w plasterki do podania
- 2-4 torebki herbaty (zależy jak intensywna)
Sposób przygotowania
- Wsyp cukier do garnka z 250 ml wody.
- Doprowadzać powoli do wrzenia, upewniając się, że cukier całkowicie się rozpuścił.
- Dodaj posiekane brzoskwinie i gotuj, aż będą bardzo miękkie.
- Zdjąć z ognia, rozgnieść brzoskwinie widelcem i zaparzać przez 1 godzinę.
- Przesiej syrop przez drobne sito do dzbanka, zetrzyj owoce, aby uwolnić cały płyn. Syrop może być przechowywany w lodówce przez tydzień.
- Torebki herbaty włożyć do dużego żaroodpornego dzbanka i zalać 2 litrami wrzącej wody.
- Pozostaw do zaparzenia na 4 minuty, a następnie ostrożnie wyjmij torebki herbaty.
- Pozostaw do ostygnięcia, a następnie przełóż do lodówki, aż ostygnie.
- Wymieszaj syrop brzoskwiniowy z mrożoną herbatą z odrobiną lodu lub wlej trochę syropu do szklanek i dodaj herbatę.
- Uzupełnij więcej wody, wody gazowanej lub lodu.
- Dodaj plasterki brzoskwini do podania.
Arbuz
Składniki
- 1 duży lub 2 małe arbuzy
- 250 ml soku z cytryny (z butelki lub wyciśnij własny)
- 100g cukru pudru
- 1l butelka wody sodowej
- 1 limonka, pokrojona w plasterki
- mała garść mięty
- kruszony lód
Sposób przygotowania
- Odetnij wierzchołek arbuza i wydrąż go dużą łyżką, wyławiając po drodze wszelkie pestki.
- Rozetrzyj mięte przez sito do miski.
- Włóż miąższ do blendera (lub użyj wysokiego dzbanka i blendera ręcznego) z sokiem z cytryny i cukrem, zmiksuj na purée, a następnie dodaj.
- Wsyp trochę lodu do wydrążonego arbuza i napełnij go mieszaniną lemoniady.
- Resztę podawaj w dzbanku z plasterkami limonki i miętą.
- Miej z boku miskę kruszonego lodu.
Jabłko
Składniki
- 1l soku jabłkowego
- paski skórki pomarańczowej
- 1 laska cynamonu plus dodatkowo do dekoracji, jeśli chcesz
- 3 goździki
- cukier lub miód do smaku
Sposób przygotowania
- Gotuj na wolnym ogniu sok jabłkowy z paskami skórki pomarańczy, laską cynamonu i goździkami przez około 5-10 minut, aż wszystkie smaki się zaparzą.
- Posłodzić do smaku.
- Każdy napój podawaj z odrobiną skórki pomarańczy i kawałkiem laski cynamonu, jeśli chcesz.
Rabarbar
Składniki
- 300g cukru pudru
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- skórka i sok z 1 cytryny
- 450 g posiekanego rabarbaru
- 1 plasterek świeżego imbiru, obrany
Sposób przygotowania
- Umieść cukier w dużym rondlu z 300 ml wody.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj skórkę i sok z pomarańczy i cytryny oraz rabarbar i imbir.
- Gotuj mieszaninę na średnim ogniu, aż rabarbar się rozpadnie.
- Przelej miksturę przez sito wyłożone muślinem do czystego żaroodpornego dzbanka, a następnie przenieś do wysterylizowanych butelek. Przechowuje się w lodówce do 1 miesiąca.
- Podawać ok. 25ml kordialu na 100ml wody gazowanej lub do smaku.
Grenadyna
Składniki
- Grenadyna 45ml
- Ginger Ale 180ml
- Jedna cytryna
Sposób przygotowania
- Wlej grenadynę do wysokiej szklanki
- Dodaj lód
- Wlać piwo imbirowe
- Wymieszać
- Udekoruj skórką z cytryny
Pomidor
Składniki
- Sok pomidorowy 180ml
- Cytryna 1/2
- Sól i pieprz
- Sos Tabasco Kilka kropli
- Liście bazylii 6
- Patyk selera 1
- Marynata 1
Sposób przygotowania
- Do szklanki wyciśnij pół cytryny
- Dodaj sól i pieprz
- Dodaj trochę sosu Tabasco
- Rozerwij 4 liście bazylii i dodaj je do szklanki
- Dodaj lód
- Dodaj sok pomidorowy
- Na wierzch szklankę wytrząsnąć i dokładnie wstrząsnąć
- Weź wysoką szklankę, dodaj lód i wlej zawartość shakera do szklanki przez sitko
- Udekoruj laską selera, listkami bazylii, cytryną i piklami
Przytoczone źródła
***Disclaimer*** Celem bloga jest popularyzacja wiedzy na tematy związane z nadużywaniem alkoholu. Autor bloga nie odpowiada za treści bloga w jakimkolwiek zakresie, a w szczególności za jakąkolwiek szkodę wyrządzoną zastosowaniem, lub brakiem zastosowania się do tej treści. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany tekstów oraz poglądów wyrażonych na blogu. Wszystkie treści na blogu mają charakter wyłącznie informacyjny, żadna zawartość tej witryny nie powinna być nigdy wykorzystywana jako substytut bezpośredniej porady medycznej od lekarza lub innego wykwalifikowanego klinicysty.